De wijziging die u toegang geeft tot belastingvoordelen

De wijziging die u toegang geeft tot belastingvoordelen

Het amendement waardoor u ook voor ploegen van verschillende omvang kan genieten van de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid.

De recente gebeurtenissen, met name het arrest van het Grondwettelijk Hof, hebben enkele vragen opgeroepen over de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid. Op 8 februari 2024 heeft het Grondwettelijk Hof bevestigd dat de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, gelet op het feit dat de omvang van de ploegen gelijk moet zijn. Omdat deze vrijstelling veel wordt toegepast in ons land om de concurrentiepositie van onze bedrijven te waarborgen, heeft dit geleid tot tal van vragen en zorgen binnen de bedrijfswereld, aangezien de loonkosten een grote negatieve invloed zouden hebben op hun activiteiten.

De Minister van Financiën, de heer Van Peteghem, heeft besloten om in te grijpen om potentiële schade te beperken. Er is snel gehandeld en de federale regering heeft een akkoord bereikt over de aanpassing van het fiscale regime voor ploegenarbeid, waarbij een amendement wordt voorgesteld met een overgangsregeling die geldig is tot 31 december 2026.


Wat houdt dit amendement in?

Dit amendement beoogt ondernemingen rechtszekerheid te bieden om niet in een "alles of niets" situatie terecht te komen. Ondernemingen krijgen de keuze om in hetzelfde systeem te blijven met dezelfde voorwaarden (de huidige wet) of te kiezen voor de "bis"-variant van de huidige wet, waardoor zij kunnen genieten van de vrijstelling, zelfs als de onderneming geen ploegen van dezelfde omvang heeft, maar tegen een verlaagd percentage dat rekening houdt met het verschil in ploegen. De berekening van dit percentage gebeurt in vier stappen.

  • De eerste stap is het bepalen van het toepasselijke percentage voor uw vrijstelling: 22,8% (ploegenarbeid) of 25% (continu systeem) en het berekenen van de volledige vrijstelling.
  • De tweede stap is het vaststellen van het verschil in omvang tussen de ploegen, dat de teller zal zijn, en het totale aantal werknemers, dat de noemer zal zijn. Bijvoorbeeld:

Dag 1: Uw ploegen zijn als volgt samengesteld:

  • Ochtend: 60 werknemers
  • Middag: 40 werknemers
  • Avond: 40 werknemers

Het verschil in omvang van de ploegen is gelijk aan 20, en het totale aantal werknemers is 140.


Dag 2: Uw teams zijn als volgt samengesteld:

  • Ochtend: 20 werknemers
  • Middag: 10 werknemers
  • Avond: 30 werknemers

Het verschil in omvang van de ploegen is gelijk aan 30, en het totale aantal werknemers is 60.

Het verschil op de eerste dag bedraagt 20/140 en op de tweede dag is het 30/60.

 

  • In de derde stap wordt het verschil in omvang van de ploegen bepaald dat betrekking heeft op de totale periode (per maand). Hiervoor moeten we alle tellers en noemers van de betreffende periode bij elkaar optellen. In ons voorbeeld zal dit zijn: (20+30)/(140+60) = 25%. Let op: het bedrag moet worden omgezet in een percentage.
  • De vierde en laatste stap is om het bedrag dat in de eerste stap is berekend te verminderen met het percentage dat in de derde stap is bepaald. Voorbeeld: Totale vrijstelling: 50.000,00 EUR x (100-25%) = 37.500,00 EUR


Twee datums te onthouden:

Het is gepland dat de 'bis'-variant met terugwerkende kracht van toepassing zal zijn op de lonen die sinds 1 januari 2021 zijn uitbetaald.

Bovendien loopt de overgangsperiode tot 31 december 2026.


Dit nieuwe proces heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat de omvang van de ploegen geen obstakel meer vormt voor de vrijstelling en op grotere schaal kan worden toegepast. Voor bedrijven die niet van deze vrijstelling hebben genoten vanwege een aanzienlijk verschil in de omvang van de ploegen, opent zich nu de mogelijkheid om toch van de vrijstelling te genieten. Het nadeel is dat deze praktijk een dagelijkse taak/organisatie vereist en dat het berekenen van het verschil van de omvang tussen de ploegen, het verlaagde percentage of het bijhouden van de gegevens… complex kan zijn voor de werkgever. Het kan leiden tot aanpassingen in de loonfiches en moeilijkheden bij de verwerking van de salarisadministratie, waardoor dit aanzienlijk meer tijd in beslag zou kunnen nemen . Ayming kan u helpen bij het verwerken van complexe gegevens en de maandelijkse berekening dankzij onze expertise en tools.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft. Ons team staat klaar om u te helpen de complexe gegevens beter te begrijpen, te implementeren en te verwerken.

Bedankt Katrien Nijs, Estelle Koblavi en het HR Performance team voor dit artikel.


Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van Ayming