ALERT: "BIS-VARIANT" nu gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad
Wijzingen aan de vrijstelling van soorstorting van bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid
Op woensdag 29 mei 2024 werd de tijdelijke maatregel / "bis-variant" officieel gemaakt en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze nieuwe regeling, die voortkomt uit de wet van 12 mei 2024, is bedoeld om een oplossing te bieden na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof.
Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat het niet onredelijk was dat ploegen met dezelfde omvang van vrijstelling konden genieten en uit die beslissing kon men afleiden dat ploegen met vergelijkbare grootte/omvang (niet exacte dezelfde grootte), niet langer in aanmerking kwamen voor vrijstelling van ploegenarbeid. (zie vorig artikel).
De bis-variant is bedoeld om bedrijven meer flexibiliteit te geven in plaats van een 'alles of niets'-benadering. De wijziging heeft te maken met het definiëren van ‘ploeg’. In de gewone regeling (die nog altijd van toepassing is) werd ploegenarbeid gedefinieerd als het werk van :
minstens 2 ploegen van minstens 2 werknemers die hetzelfde werk doen, zowel qua inhoud als qua omvang…
Met de nieuwe bijkomende regeling (bis-variant) wordt de vereiste van exacte omvang geschrapt, waardoor bedrijven met ploegen van verschillende omvang toch van de vrijstelling kunnen genieten. Hoewel de wetgever goede bedoelingen had, heeft hij de administratieve lasten, de benodigde tijd en de complexiteit van het werk onderschat.
De nieuwe regeling voert een verlaagd percentage van de vrijstelling voor ploeg- en volcontinu-arbeid in, dat maandelijks moet worden berekend in vier stappen. Het verlaagde percentage is afhankelijk van de verschillen in de omvang van de ploegen. Voor een gedetailleerde uitleg van deze berekening, verwijzen we naar ons vorige artikel.
De vraag naar hoe groot de afwijking moet zijn om de bis-variant toe te passen, zorgt voor onduidelijkheid en een "grijze zone (volgens ons).
Hoewel de wetgever in de verantwoording van de wet aangeeft dat het niet de bedoeling is voor de Belgische belastingautoriteiten om strenger te worden en dat ze de intentie van de werkgever in aanmerking moeten nemen, blijft het in de praktijk verwarrend. Uit de praktijk, stellen wij vast dat de fiscus soms een afwijking van 5 tot 15% tolereert bij een fiscale controle. Maar met de introductie van de bis-variant is het nu onduidelijk wanneer deze moet worden toegepast. Het is cruciaal om te weten wanneer de bis-variant nodig is, omdat deze een berekening biedt waarbij de vrijstelling voor ploegenarbeid daalt naarmate de afwijking tussen de ploegen groter is. Hoe groter de verschillen tussen de ploegen, hoe minder vrijstelling een onderneming krijgt.
Het is belangrijk om de timing in de gaten te houden.
De tijdelijke maatregel werkt met terugwerkende kracht tot 2021. Wat betekent dat er tijd is om eventuele correcties voor het inkomstenjaar 2021 aan te brengen via een bezwaarschrift tot en met 31 december 2024.
Dit vereist actie in de komende maanden.
Deze tijdelijke maatregel blijft van kracht tot 31 december 2026 en zal worden geëvalueerd met speciale aandacht voor de budgettaire kosten en de concurrentiepositie van België ten opzichte van de buurlanden in het jaar 2026,2027 en 2028.
Heb je vragen over hoe de nieuwe regeling / de bis-variant voor ploegenarbeid in jouw bedrijf kan worden toegepast? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!
We kunnen samen bekijken welke optie het beste past bij uw bedrijf. We staan klaar om te helpen!
Bedankt Katrien Nijs en Estelle Koblavi voor dit artikel.