Immuuntherapie bij uitgezaaide darmkanker – in gesprek met Maryn 👩⚕️
''Niet alle patiënten met uitgezaaide darmkanker komen in aanmerking voor immuuntherapie. Slechts een kleine groep patiënten kan deze behandeling krijgen, maar voor hen kan het een belangrijke stap zijn in het behandeltraject'', verteld Maryn, verpleegkundig specialist oncologische zorg in Meander. Immuuntherapie is een relatief nieuwe behandelmethode, waarbij het eigen afweersysteem wordt ingezet om kankercellen aan te vallen.
Waarom werkt immuuntherapie niet bij iedereen?
Bij ongeveer 15% van de patiënten met uitgezaaide darmkanker heeft de tumor een bijzondere eigenschap, namelijk microsatelliet instabiel (MSI). Dit betekent dat er fouten in het DNA van de tumorcellen zitten, omdat het reparatiemechanisme niet goed werkt. Deze fouten maken de tumor beter zichtbaar voor het immuunsysteem, waardoor immuuntherapie effectief kan zijn. Bij de overige 85% ontbreekt deze eigenschap, waardoor behandeling geen effect heeft.
Een intensief traject met persoonlijke begeleiding
''Voorafgaand aan de kuur wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Als blijkt dat de patiënt behandeld kan worden, starten we met de toediening van het infuus, dat elke drie weken wordt gegeven. Als alles goed verloopt, kan dit interval later worden verlengd naar eens per zes weken'', verteld Maryn. Het behandeltraject wordt gekenmerkt door persoonlijke begeleiding. "Voor elke behandeling ga ik in gesprek met de patiënt. We bespreken hoe het gaat, of er bijwerkingen zijn en hoe we die kunnen verlichten. Zo proberen we het behandeltraject voor de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken.’’
Hoewel immuuntherapie niet voor iedereen een optie is, kan het voor de juiste groep patiënten een groot verschil maken. ''Er zijn zelfs patiënten die na de behandeling geen actieve ziekte meer hebben'', zegt Maryn.