Waarom keuzes maken toch zo moeilijk is.
‘Wist je dat je eigenlijk onbetrouwbaar bent als je geen keuzes maakt?’ Die opmerking tijdens mijn coachingsgesprek kwam goed binnen. Ik had er nooit zo over nagedacht. Ik dacht altijd dat als je compromisbereid bent en meerdere opties open houdt, dat je dan vooral heel constructief bent.
Bij klanten zeggen wij altijd, strategie is keuzes maken. Positioneren is keuzes maken. Maar klanten willen iets winnen, zonder iets te verliezen. Maar dat kan niet. Je kan niet én zeggen dat je er voor iedereen bent en tegelijkertijd de radicale innovator willen zijn. Dan blijf je op je plek, dat is gewoon geen keuze.
Ironisch genoeg volg ik mijn eigen advies vaak niet op. In workshops vertel ik doodleuk hoe belangrijk keuzes maken is, om vervolgens thuis zelf alles open te houden ('Nee, kies jij maar, ik vind alles prima'). En als ik maar lang genoeg wacht met beslissen, maakt de buitenwereld de keuze voor mij.
Bij de loodgieter thuis lekt het dus. Dat woord ‘onbetrouwbaar’ bleef knagen. Want ik vind mezelf dat niet, maar misschien ben ik het wel. Maar ik vind ook dat beschouwen, het vanuit alle kanten willen begrijpen voordat je een stap zet, waarde heeft. Het zorgt ervoor dat je niet overmoedig de verkeerde richting inslaat.
Maar blijven hangen in het beschouwen, dat maakt je passief, en misschien dus wel onbetrouwbaar. Want waar sta je nou echt voor? Wat vind jij echt belangrijk? Als ik dat wil beantwoorden moet ik daar heel goed over na denken. Ik vind zoveel dingen leuk en belangrijk. Relevant voor mij dus, maar net zulke relevante vragen voor een organisatie. En net zulke moeilijke vragen om eerlijk te beantwoorden. Waar gaat ons hart nou sneller van kloppen? Wat vinden we nou écht belangrijk?
Bij klanten zie ik dezelfde worsteling. ‘We vinden het zo lastig om keuzes te maken,’ horen we in 9 van de 10 trajecten. En dat ongemak herken ik. Ik realiseer me steeds meer dat het ongemak zit in het vasthouden aan de illusie dat je alles open kunt houden. Net zoals ik dat zelf ook doe. Alles open houden is net zo goed een keuze, maar het is een keuze voor passiviteit, voor de speelbal worden van anderen.
Een (strategische) keuze maken is waardevol omdat het richting geeft, omdat jij bepaalt wat er gebeurt, en niet de omgeving. Omdat je iets met aandacht kan doen, zonder afleiding en met volle bewustzijn. Zodat je op die manier echt waarde biedt. Maar blijft ook gewoon heel moeilijk.
Misschien is dat wel precies waarom we er bij Branddoctors zo veel aandacht aan besteden. Omdat we weten dat het belangrijk is én beseffen hoe moeilijk het is. Een strategische keuze komt niet zomaar tot je. Het is iets dat je samen ontdekt. Eerlijk durven zijn over wat echt belangrijk is. De moeilijke vragen open tegemoet gaan.
Pas als je durft te kiezen, ontstaat er beweging en autonomie. En alleen door beweging ontstaat er richting en uiteindelijk ook betrouwbaarheid. Dat is iets wat ik zowel onze klanten als mezelf gun 😊