
Apple Okul Yönetimi’ni Öğrenci Bilgi Sisteminiz (SIS) ile entegre etme
Öğrenci Bilgi Sisteminiz (SIS) ile güvenli şekilde entegre olmak için Apple Okul Yönetimi’ni kullanın. Kimlik doğrulama gerçekleştirip SIS’inize bağlantı kurduktan sonra öğretmenler, öğrenciler ve sınıflar Apple Okul Yönetimi’ne kopyalanır. Daha sonra personel, öğretmenler ve öğrencilere görev atayabilir ve ilk parolalarını oluşturabilirsiniz. Apple Okul Yönetimi, değişiklikleri SIS’inizden periyodik olarak günceller. Veriler kesinlikle SIS’inize tekrar yazılmaz.
Apple Okul Yönetimi yıl boyunca sınıflar ve öğretmenlerde yapılan değişiklikleri de izler. Örneğin, bir öğrenci yıl başladıktan iki hafta sonra katılırsa o öğrencinin öğretmenine bağlı bir Yönetilen Apple Hesabı hazır ve beklemede olur.
(1) Bir Öğrenci Bilgi Sistemi’ni (SIS) entegre ediyorsanız veya (2) kullanıcıları Güvenli Dosya Aktarım Protokolü (SFTP) ve birleştirilmiş kimlik doğrulama ile içe aktarıyorsanız kullanıcıların e-posta adresi olmalıdır. Bkz. Öğretmen ve öğrencilere yönelik ek Yönetilen Apple Hesabı özellikleri. Ayrıca Yönetilen Apple Hesaplarınızı nasıl oluşturacağınıza da karar vermelisiniz. Bkz. Birleştirilmiş kimlik doğrulamaya giriş.
SIS’inizi Apple Okul Yönetimi ile entegre ettikten sonra SIS’in adını ve içe aktarılanları uygun yerlerde (örneğin, Kullanıcılar kısmında kullanıcı sayısını ve türünü) görürsünüz.
Önemli: Bölgenizin SIS verilerini Apple Okul Yönetimi’ne entegre etmek için her öğrenci, eğitmen (personel), ders, sınıf, öğrenci listesi ve okul konumu için benzersiz tanımlayıcılar olması gerekir.
Birleştirilmiş kimlik doğrulama
Birleştirilmiş kimlik doğrulamayı SIS veya CSV dosyalarınızla kullanmayı planlıyorsanız önce birleştirilmiş kimlik doğrulamayı yapılandırmanız ve açmanız gerekir. Bkz. Birleştirilmiş kimlik doğrulamaya giriş.
Dizin eşzamanlama
Apple Okul Yönetimi Claris Connect’i kullanır ve okul ve döneme göre filtreleme seçenekleri içerir ve veri aktarımı sırasında mükerrer girişleri önler.
Not: Verileri eşzamanlamak için Claris Connect entegrasyonunu kullandığınızda kuruluş adınız, kuruluş kimliğiniz ve kuruluş adresiniz Claris ile paylaşılır.
Desteklenen SIS’ler
Apple Okul Yönetimi hali hazırda aşağıdaki SIS’lerle entegrasyonu destekler:
Aeries
ClassLink
eSchoolData
Follet Aspen
Infinite Campus
Powerschool
PowerSchool SIS
eSchoolPlus SIS
Skyward
SMS
Qmlativ
Veracross
Not: Yukarıda listelenmeyen ve OneRoster sürüm 1.1 spesifikasyonunu destekleyen herhangi bir SIS, OneRoster seçeneğini kullanarak veya SFTP kullanarak Apple biçimlendirmesine sahip veya OneRoster biçimlendirmesine sahip .csv dosyalarını yükleyerek doğrudan bağlanabilir. (Claris Connect, IMS Global Learning Consortium’da herkese açık olan OneRoster spesifikasyonunu kullanır.) Bkz. Öğrenci Bilgi Sistemi verilerini yükleme.
Eklenti ayarlarını indirme ve yapılandırma
API Root URL, İstemci Kimliği ve İstemci Şifrenizin doğru olduğunu kontrol edin. Bu değerleri bulmada yardıma ihtiyacınız varsa SIS’inizin belgelerine başvurun.
Sync Assist ile verileri birleştirme
Sync Assist özelliği, SIS’iniz ile Apple Okul Yönetimi arasında veri eşzamanlaması yaparken yaygın sorunları giderir. Aynı zamanda eşzamanlama sırasında içe aktarılan verileri filtreler. Bunu gerçekleştirmek için iki yöntem kullanabilirsiniz:
Hatalı verileri ve mükerrer kayıtların içe aktarılmasını engellemek için Verilere Yama Uygula seçeneğini kullanın.
Verilerini içe aktarmak istediğiniz okulları, kullanıcı hesaplarını (öğretmenler ve öğrenciler gibi), sınıfları, dersleri ve konumları seçmek için Verileri Filtrele seçeneğini kullanın.
Claris Connect Yardım bölümündeki SIS içe aktarma verilerini filtreleme ve Apple Okul Yönetimi CSV’lerindeki veri hatalarını düzeltme bölümlerine bakın.
Not: Yama uygulama ve filtreleme yalnızca doğrudan SIS’inizle eşzamanlama yapılırken kullanılabilir.
SIS eşzamanlama sıklığı
Apple Okul Yönetimi, Eşzamanlama Sıklığı ayarlarına göre SIS’inizdeki verileri eşzamanlar. Bu ayarlar şu durumlarda yapılandırılır:
Yeni bir SIS ile entegre edildiğinde
Mevcut bir SIS entegrasyonu yeniden yapılandırıldığında
SIS’teki öğrenci listesi verilerini kullanma
Apple Okul Yönetimi’ndeki SIS’inizden öğrenci listesi verilerini kullanıyorsanız yaz tatilinde veya öğretim yılının başlangıcına doğru hatalar görünebilir. Bunun nedeni SIS’inizdeki öğretim yılı devri olabilir. Bu hataları gidermek için öğretmenler, öğrenciler, sınıflar, dersler ve konumlar için Verileri Filtrele seçeneğini “Gelecek 30 gün içinde etkin” olarak değiştirin.”
SIS’nizden bağlantıyı kesme
SIS'niz ile olan aktif bağlantıyı kesmeyin, SIS'nizdeki bilgileri değiştirin, ardından yeniden bağlanıp değiştirilen bilgilerle eşzamanlayın. Örneğin bağlantıyı kesin, 5. sınıf öğrencilerini 6. sınıf öğrencilerine çevirip tekrar bağlanın. Bunu yapmak, Apple Okul Yönetimi’nin değiştirilen hesaplar için yanlış bilgilere sahip olmasına neden olur.
SIS’niz ile ilk kez entegre etme
SIS’inizle entegre etmek için doğrulanmış bir alan adınız olmalıdır. Mevcut bir SIS bağlantınız yoksa bu görev tamamlanmalıdır. SIS’niz ile zaten entegre ettiyseniz bkz. Mevcut SIS’niz ile entegre etme.
Önemli: SIS’inizi Apple Okul Yönetimi ile entegre ettikten sonra kullanıcı hesabı bilgilerini düzenlemeyin. Düzenleme yaptığınız takdirde hesap, yerel hesap olarak kabul edilir ve artık SIS’iniz ile ilişkilendirilmez.
Apple Okul Yönetimi’nde
; Yönetici, Sistem Yöneticisi veya Kişi Yöneticisi görevi olan bir kullanıcıyla giriş yapın.
Kenar çubuğunun alt kısmında yer alan adınızı, ardından Tercihler’i seçin
, Yönetilen Apple Hesaplarını
, Başla’yı, “Yeni hesaplar oluşturun” kısmını ve ardından Devam’ı seçin.
Öğrenci Bilgi Sistemine Bağlanın’ı seçin ve ardından Claris hizmet şartlarını kabul edin.
Claris’in hizmet şartlarını yalnızca bir kez kabul etmeniz gerekir.
Not: Verileri eşzamanlamak için Claris Connect entegrasyonunu kullandığınızda kuruluş adınız, kuruluş kimliğiniz ve kuruluş adresiniz Claris ile paylaşılır.
SIS’inizi seçin.
Bazı SIS’ler (örneğin PowerSchool), devam etmeden önce bir eklenti indirip yüklemenizi gerektirir. Ekranda verilen talimatları izleyin ve ardından Devam’ı seçin.
Gerekli bilgileri girin ve ardından Devam’ı seçin.
Eşzamanlama Yardımcısı sayfasında aşağıdakilerden birini gerçekleştirin:
Eşzamanlama Sıklığı ayarlarını yapılandırmak için Devam’ı seçin ve 11. adıma gidin.
Verilere Yama Uygula ve Verileri Filtrele seçeneklerini yapılandırmak için Devam’ı seçin ve bir sonraki adıma geçin.
Verilere Yama Uygula sayfasında aşağıdakilerden herhangi birini kapatın:
Yinelenen hesapları önleyin: Bu, gelen SIS verilerinin ad, soyadı ve e-posta adresine göre mevcut verilerle eşleşmesi durumunda ek kayıtların oluşturulmasını engeller.
Yama hataları: Bu, şunları siler:
classes.csv dosyasında bulunan ve users.csv dosyasındaki herhangi bir Kişi Kimliği ile eşleşmeyen Öğretmen Kimlikleri
enrollments.csv dosyasında bulunan ve classes.csv dosyasındaki herhangi bir Sınıf Kimliği ile eşleşmeyen Sınıf Kimliklerine sahip kayıtlar
enrollments.csv dosyasında bulunan ve users.csv dosyasındaki herhangi bir Kişi Kimliği ile eşleşmeyen Öğrenci Kimliklerine sahip kayıtlar
Devam’ı seçin.
Verileri Filtrele sayfasında eşzamanlamaya neleri dahil etmek istediğinizi seçin:
Okullar
Öğretmenler, öğrenciler, sınıflar, dersler ve konumlar
Devam’ı seçin.
Eşzamanlama Sıklığı sayfasında eşzamanlama işleminin sıklığını, günün saatini ve saat dilimini seçin, ardından Kaydet ve Devam Et’i seçin.
İlerlemeyi görüntüleyebilir veya pencereyi kapatabilirsiniz.
Eşzamanlama herhangi bir sorun olmadan başarıyla tamamlanırsa pencereyi kapatıp SIS/SFTP Yardımcısı’na devam edebilirsiniz.
Eklenen verilerin doğru olduğundan emin olmak için “[SIS adı] verilerini incele”’yi ve ardından Devam’ı seçin.
Oluşturulan hesapları ve sınıfları görüntülemek için “Hesapları ve Sınıfları Önizleme”yi seçin, ardından Hesap ve Sınıf Oluştur’u seçin.
İşlem tamamlandıktan sonra Kapat’ı seçin.
Gerekirse aşağıdakilerden birini gerçekleştirin:
Eşzamanlama sırasında yama uygulanan verilerin bir özetini indirmek için Yama Özeti’ni seçin.
Eşzamanlama sırasında değiştirilen .csv dosyalarının son halini indirmek için Değiştirilen CSV’ler’i seçin.
Mevcut SIS’niz ile entegre etme
SIS’inizle entegre etmek için doğrulanmış bir alan adınız olmalıdır. Zaten bir SIS bağlantınız varsa bu görev tamamlanmalıdır. Claris Connect’i ilk kez kullanıyorsanız bkz. SIS’niz ile ilk kez entegre etme.
Önemli: SIS’inizi Apple Okul Yönetimi ile entegre ettikten sonra kullanıcı hesabı bilgilerini düzenlemeyin. Düzenleme yaptığınız takdirde hesap, yerel hesap olarak kabul edilir ve artık SIS’iniz ile ilişkilendirilmez.
Apple Okul Yönetimi’nde
; Yönetici, Sistem Yöneticisi veya Kişi Yöneticisi görevi olan bir kullanıcıyla giriş yapın.
Kenar çubuğunun alt kısmında yer alan adınızı, sonra Tercihler’i
ve Yönetilen Apple Hesaplarını
seçin.
Bağlantı kesme işlemini başlatmak için aşağıdakilerden birini yapın:
Dizin Eşzamanlama bölümünde Yeniden Yapılandırma Eşzamanlaması’nı seçin.
Dizin Eşzamanlama durumunun sağındaki Daha Fazla butonunu seçin ve ardından Bağlantıyı Kes'i seçin.
Not: Bağlantıyı kestikten sonra tüm hesaplar ve sınıflar kaynak türlerini SIS’den Manuel’e değiştirir. Claris Connect eşzamanlamasından sonra kaynak türü SFTP olarak değişir. Kayıtlar silinmez ve hesaplar korunur.
Mevcut SIS’niz ile bağlantıyı kesmek istediğinizi onaylamak için Kapat’ı seçin, devam etmeden önce bağlantı kesme işleminin tamamlanmasını bekleyin.
Not: Bağlantı kesme işleminin tamamlanması için gereken süre değişiklik gösterir. Bağlantı kesme durumunu görüntülemek için sol üst köşedeki Etkinlik sekmesini seçin.
Yönetilen Apple Hesapları’nı
seçin, Başla’yı, “Yeni hesaplar oluşturun” seçeneğini ve ardından Devam’ı seçin.
Öğrenci Bilgi Sistemine Bağlanın’ı seçin ve ardından Claris hizmet şartlarını kabul edin.
Claris’in hizmet şartlarını yalnızca bir kez kabul etmeniz gerekir.
Not: Verileri eşzamanlamak için Claris Connect entegrasyonunu kullandığınızda kuruluş adınız, kuruluş kimliğiniz ve kuruluş adresiniz Claris ile paylaşılır.
SIS’inizi seçin.
Bazı SIS’ler (örneğin PowerSchool), devam etmeden önce bir eklenti indirip yüklemenizi gerektirir. Ekranda verilen talimatları izleyin ve ardından Devam’ı seçin.
Gerekli bilgileri girin ve ardından Devam’ı seçin.
Eşzamanlama Yardımcısı sayfasında aşağıdakilerden birini gerçekleştirin:
Eşzamanlama Sıklığı ayarlarını yapılandırmak için Devam’ı seçin ve 11. adıma gidin.
Verilere Yama Uygula ve Verileri Filtrele seçeneklerini yapılandırmak için Devam’ı seçin ve bir sonraki adıma geçin.
Verilere Yama Uygula sayfasında aşağıdakilerden herhangi birini kapatın:
Yinelenen hesapları önleyin: Bu, gelen SIS verilerinin ad, soyadı ve e-posta adresine göre mevcut verilerle eşleşmesi durumunda ek kayıtların oluşturulmasını engeller.
Yama hataları: Bu, şunları siler:
classes.csv dosyasında bulunan ve users.csv dosyasındaki herhangi bir Kişi Kimliği ile eşleşmeyen Öğretmen Kimlikleri
enrollments.csv dosyasında bulunan ve classes.csv dosyasındaki herhangi bir Sınıf Kimliği ile eşleşmeyen Sınıf Kimliklerine sahip kayıtlar
enrollments.csv dosyasında bulunan ve users.csv dosyasındaki herhangi bir Kişi Kimliği ile eşleşmeyen Öğrenci Kimliklerine sahip kayıtlar
Devam’ı seçin.
Verileri Filtrele sayfasında eşzamanlamaya neleri dahil etmek istediğinizi seçin:
Okullar
Öğretmenler, öğrenciler, sınıflar, dersler ve konumlar
Devam’ı seçin.
Eşzamanlama Sıklığı sayfasında eşzamanlama işleminin sıklığını, günün saatini ve saat dilimini seçin, ardından Kaydet ve Devam Et’i seçin.
İlerlemeyi görüntüleyebilir veya pencereyi kapatabilirsiniz.
Eşzamanlama herhangi bir sorun olmadan başarıyla tamamlanırsa pencereyi kapatıp SIS/SFTP Yardımcısı’na devam edebilirsiniz.
Eklenen verilerin doğru olduğundan emin olmak için “[SIS adı] verilerini incele”’yi ve ardından Devam’ı seçin.
Oluşturulan hesapları ve sınıfları görüntülemek için “Hesapları ve Sınıfları Önizleme”yi seçin, ardından Hesap ve Sınıf Oluştur’u seçin.
İşlem tamamlandıktan sonra Kapat’ı seçin.
Gerekirse aşağıdakilerden birini gerçekleştirin:
Eşzamanlama sırasında yama uygulanan verilerin bir özetini indirmek için Yama Özeti’ni seçin.
Eşzamanlama sırasında değiştirilen .csv dosyalarının son halini indirmek için Değiştirilen CSV’ler’i seçin.
Manuel olarak eşzamanlama gerçekleştirme
Bazı durumlarda manuel olarak eşzamanlama yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin, başlangıçta eşzamanlama hataları yaşıyor olabilirsiniz ve hataları düzelttiğinizi onaylamak için manuel eşzamanlama yapmak isteyebilirsiniz.
Apple Okul Yönetimi’nde
; Yönetici, Sistem Yöneticisi veya Kişi Yöneticisi görevi olan bir kullanıcıyla giriş yapın.
Kenar çubuğunun alt kısmında yer alan adınızı, sonra Tercihler’i
ve ardından Yönetilen Apple Hesapları’nı
seçin.
SIS veya OneRoster CSV’nizin yanındaki Daha fazla düğmesini seçin ve ardından Şimdi Eşzamanla’yı seçin.
SIS bilgilerini ve eşzamanlama ayarlarını görüntüleme ve düzenleme
Apple Okul Yönetimi’nde
; Yönetici, Sistem Yöneticisi veya Kişi Yöneticisi görevi olan bir kullanıcıyla giriş yapın.
Kenar çubuğunun alt kısmında yer alan adınızı, sonra Tercihler’i
ve ardından Yönetilen Apple Hesapları’nı
seçin.
SIS’nizin yanındaki Daha fazla düğmesini seçin ve ardından aşağıdakilerden herhangi birini yapın:
Entegre olduğunuz SIS’nin API Kök URL’sini, İstemci Kimliğini ve İstemci Şifresini düzenlemek için Eşzamanlama Ayarları’nı seçin.
Yama uygulama, filtreleme ve eşzamanlama sıklığı seçenekleri gibi eşzamanlama ayarlarını düzenlemek için Devam’ı seçin.
Önemli: Değişikliklerin etkili olması için eşzamanlama işlemini tamamlamanız gerekir.
Eşzamanlama geçmişini görüntüleme
Apple Okul Yönetimi’nde
; Yönetici, Sistem Yöneticisi veya Kişi Yöneticisi görevi olan bir kullanıcıyla giriş yapın.
Kenar çubuğunun alt kısmında yer alan adınızı, sonra Tercihler’i
ve ardından Yönetilen Apple Hesapları’nı
seçin.
SIS veya .csv dosyanızın yanındaki Daha fazla düğmesini seçin ve ardından Eşzamanlama Geçmişi’ni seçin.