Onlangs vond de WZD Inspiratiedag plaats bij woonlocatie De Burcht in Rijssen, een gevarieerd en op maat gemaakt programma voor de collega’s van woonlocatie De Burcht, georganiseerd door Vilans, kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. De praktijk van de Wet zorg en dwang (Wzd) stond centraal; hoe kun en moet je de Wzd in de praktijk gebruiken om kwalitatief goede zorg te leveren?
Manager Annelies van Wijk opende de dag. Daarna werd door middel van een pubquiz de kennis van de Wet Zorg en Dwang getest. Bij 27 van de 28 vragen werd door de meeste collega’s het juiste antwoord gegeven, een mooi resultaat! De collega die de meeste juiste antwoorden gaf, kreeg als prijs de Alternatievenbundel uitgereikt, een bundel van Vilans waarin collega’s inspiratie kunnen vinden voor uitdagende casussen in de vrijwillige én passende zorg.
Op de locatie was er een escaperoom opgebouwd, ingericht als de huiskamer van Thijs, een fictieve cliënt. Een echte huiskamer met stoelen, lampen, een schouw, en een kastje met sloten erop. Daar zaten verschillende opdrachten in voor de collega’s, met als centrale vraag: “Wat zit er achter die incidenten die zich in het leven van Thijs voordoen?” De verschillende groepen collega’s kregen de opdracht zich te gaan verdiepen in de verschillende levensgebieden van Thijs (zijn weekschema, zijn achtergrond, etc.) met als doel samen de puzzel van zijn leven te gaan leggen en op basis van dingen die belangrijk voor Thijs bleken te zijn, zijn weekprogramma aan te passen en alerter te kunnen zijn op triggers voor incidenten. Door de escaperoom werd zichtbaar dat je elkaar in de zorg voor de cliënten écht nodig hebt.
Gedurende de dag vonden er verschillende inspiratiesessies plaats, zoals de sessies “Gezond verstand” en de sessie “In gesprek met familie en naasten”.
Ook vond er een sessie plaats met de cliëntvertrouwenspersoon Wzd, waarin zij uitlegde wat zij kan betekenen voor de cliënten. De cliëntvertrouwenspersoon Wzd is er in het belang van de cliënt en laagdrempelig benaderbaar voor cliënten en vertegenwoordigers voor vragen, onvrijwillige zorg en klachten. De cliëntvertrouwenspersoon Wzd legt locatiebezoeken af en kan ondersteuning bieden bij gesprekken met bijvoorbeeld zorgaanbieders of in klachtenprocedures.
Het was een dag vol nieuwe inzichten voor de dagelijkse praktijk van het werk, met veel ruimte om ervaringen uit te wisselen met collega’s!