Grön vätgas - från hype till handling
I slutet av november tillbringade jag tre intensiva dagar på EU Hydrogen Week High-Level Policy Conference i Bryssel, där Europas framtid för vätgas debatterades. Ledare från industrier som ska producera och använda vätgas, tillsammans med representanter från EU-organisationer som arbetar för att skapa en fungerande vätgasmarknad, delade sina insikter och utmaningar.
Under konferensen försökte jag fånga essensen av det som sades, både i tal och paneldebatter. Vissa budskap var tydliga, andra mer inlindade. Min känsla var att "hypen" kring vätgas nu är över – det är dags att kavla upp ärmarna och se vad som faktiskt kan genomföras. En marknad för vätgas håller på att ta form, målen är satta, teknologier och regelverk utvecklas i snabb takt för att kunna nyttja vätgasen effektivt och möta marknadens krav på kvalitet och pris.
Vi i Norrbotten är redan välbekanta med vätgasens potential för framställning av grönt stål och konstgödsel. Men i Bryssel låg fokus mer på vätgasens roll inom transporter, särskilt sjöfart och landbaserade transporter. Det fanns en bred enighet om nödvändigheten att nå uppsatta klimatmål, men ingen blundade för de kritiska problem som måste lösas för att nå dit. Den framtida energimarknaden kommer att behöva flera teknologier som samsas parallellt – en marknad som ännu inte är helt etablerad. För att lyckas krävs specifika affärsmodeller som gör det attraktivt för varje aktör att använda den energibärare som bäst passar deras verksamhet.
Det är många utmaningar som måste hanteras, vissa svårare än andra. Men det finns ändå en känsla av hopp. Jag tänker tillbaka på IT-boomen för 25 år sedan när företag som Framfab och ICON Medialab skapade stora förväntningar. De blev aldrig storbolag, men ur den eran växte livskraftiga företag som Bredbandsbolaget och en ny IT-industri som fortfarande växer. Kanske är vi nu i en liknande konsolideringsfas, där de som kombinerar innovation, hårt arbete och en smula tur kan ta plats på en marknad som fortfarande håller på att formas.
En annan viktig insikt från konferensen är att Norra Sverige i mångas ögon ses som en aktör i marginalen. Flera på eventet talade om att producera vätgas i norra Europa som sedan transporteras till Tyskland och andra länder i centrala Europa. Det är något vi måste förhålla oss till. Vi behöver säkerställa att våra intressen tas tillvara på både nationell och internationell nivå, när den nya energimarknaden och dess värdekedjor växer fram. Jag såg hur våra kollegor som var på paviljongen för norra Sverige SSAB, LKAB, Nordion Energi, Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden CH2ESS at Luleå University of Technology, Swerim AB, Vattenfall, Invest in Norrbotten, Utveckla Norrbotten - en del av Region Norrbotten Piteå kommun Bodens kommun Gällivare kommun och Luleå kommun Länstyrelsen Norrbotten samt North Sweden European Office arbetade outtröttligt för att göra just detta och representerade Norra Sverige på ett utmärkt sätt!
Vätgasens framtida marknad är på väg att formas – norra Sverige är med på resan, men det är dags att kavla upp ärmarna!
Bidrar till att lösa globala utmaningar som leder till hållbar omställning
3 månTack för läsvärd sammanfattning om vätgas
Verksamhetsledare för Luleå tekniska universitets vätgassatsning CH2ESS. Arbetar för hållbar utveckling av energi- och transportsystemen.
3 månBra sammanfattat och vi fortsätter vidare! Trevligt att ses där.
Ängel- och VC-investerare | International Broker | Affärsrådgivare | Investerar i tech scaleup's med superteam, bevisad marknad och återkommande intäkter. Vi hjälper dig att få ditt företag att växa!
3 månSuper att du har ett öra på rälsen Patrik Isaksson!