Förra veckan åkte vi på Skogsnäringens Innovationsråd till Umeå för ett samverkansmöte med Bioekonomi i norr (BioFuel Region), RISE, SLU och Skogstekniska klustret. Vi diskuterade fortsatta samarbeten inom ett hållbart skogsbruk och bioekonomi. En av de viktigaste punkterna var diskussionen om hur man kan öka förädlingsvärdet av skogsprodukter, minska utsläppen av koldioxid och se hela skogsnäringen kopplat till ett hållbart samhällsbygge.
På mötet deltog BioFuel Region: Barbro Kalla, Magnus Matisons och Ida Norberg. SLU: Dimitris Athanassiadis. RISE: Agnes Forsberg och Johan Börjesson. Skogstekniska klustret Linda Nyström. Från oss på Piteå Science Park deltog Ulf Westerberg och Johanna Fond, som båda är med och driver Skogsnäringens Innovationsråd tillsammans med Henrik Bucht.
Det konstaterades att styrmedel är vad som krävs för att få igång en drivmedelsproduktion i norr, eftersom det i dagsläget är för kostsamt att ta fram olika typer av drivmedel. Det behöver kosta mer att använda det fossila, för att en utökning av biodrivmedelsproduktion ska vara intressant igen.
Trots detta, finns det goda möjligheter att söka pengar för att utveckla skogsbränsleteknik och det finns även ett behov av att samarbeta mellan olika aktörer i värdekedjan. Det här poängterar vikten av vårt arbete inom Skogsnäringens Innovationsråd, ett arbete som ska belysa hela värdekedjans viktiga roll i ett hållbart samhällsbygge - socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Mötesdeltagarna ansåg att skogsnäringen tyvärr inte lyfts fram ur ett hållbart samhällsperspektiv. Man tittar allt för ofta enskilt på de olika delarna och har sällan det övergripande helhetsperspektivet, där alla värden inom skogsnäringen viktas.
Johan Börjesson, gruppchef för innovationssystem på RISE, ser ett värde för samverkan inom innovationsprojekt, styrmedel, strategier, affärsmodeller och då framför allt kopplat till råvarorna och restströmmarna. Att lätt få tillgång till råvaran är elementärt, eftersom det är avgörande för att få nya innovationer att bli ekonomiskt hållbara och lönsamma. När man jobbar med de här delarna så behöver man ett helhetsperspektiv. Skogsnäringen är starkt ifrågasatt från skogen fram till industri, men från industri till marknad finns inte samma ifrågasättande.
Linda Nyström, VD på Skogstekniska klustret, belyste problemen och utmaningarna som finns inom skogsnäringen idag. Hur kan vi göra skogsbruket mer hållbart och effektivt genom ny teknik? Skogstekniska klustret undersöker autonoma maskiner. Detta hör delvis samman med svårigheten att rekrytera, som i sin tur hör ihop med det bristande intresset för skogsnäringen överlag. Det här återspeglar sig även på akademin. Träteknik i Skellefteå monteras ner, grundkunskaper försvinner och tyvärr är det väl tyst om detta i skogsverige idag. Vi behöver hjälpas åt att kommunicera ut attraktionskraften i norra Sverige för bevarande- och nyetableringar av akademin, eftersom forskningsinstitut, råvara och industri finns här!