Piteå Science Parks omslagsbild
Piteå Science Park

Piteå Science Park

Företagskonsultation och företagstjänster

Piteå, Norrbotten 1 786 följare

På Piteå Science Park möts forskning, innovation, kultur och företagande. Vill du utveckla en idé? Kontakta oss.

Om oss

PITEÅ SCIENCE PARK är ett utvecklingsbolag för kulturella och kreativa näringar och cleantech. Vår ambition är att vara en respekterad och uppskattad partner som fungerar som en drivande motor för innovationer och företagande. Vårt uppdrag är att stötta entreprenörer, företag, studenter och forskare, för att skapa tillväxt i hela regionen. Vi gör det genom att driva klusterinitiativ och utvecklingsprojekt, erbjuda stöd för affärsutveckling och nyföretagande, samt skapa attraktiva mötesplatser. Idén och traditionen bygger på att vi kan göra mer tillsammans än var och en för sig. Vi är övertygande om att det leder till tillväxt och framgång. Luleå tekniska universitet, med 17 000 studenter och 1500 anställda, är största aktör på området med institutionen för konst, kommunikation och lärande, samt den nationella Musikhögskolan. Totalt finns 600 studenter i Piteå. Här finns även tre forskningsinstitut, SP ETC, Interactive Institute Swedish ICT och Swerea Sicomp. Dessutom finns ett antal unika demonstrations och pilotanläggningar. En plats för idéer och innovationer. GENOM INKUBATORN GO BUSINESS stödjer vi aktivt unga företag och idésprutor. Vi ger dem stöd och verktyg för att etablera sitt företag och växa. Go Business har sina rötter i Piteå och har även verksamhet i Luleå och i Boden. Sedan maj 2016 ingår konserthuset STUDIO ACUSTICUM i Piteå Science Park. Studio Acusticum är ett av Norra Europas modernaste konserthus. Oavsett arrangemang kan vi erbjuda fullt anpassningsbara lokaler, den senaste tekniken, bra kringservice och akustik i absolut världsklass.

Webbplats
http://www.piteasciencepark.se
Bransch
Företagskonsultation och företagstjänster
Företagsstorlek
11–50 anställda
Huvudkontor
Piteå, Norrbotten
Typ
Myndighet
Grundat
2014
Specialistområden
Circular and Biobased Industry, Creative Industry, Composite Materials, Place Innovation och Cleantech

Adresser

Anställda på Piteå Science Park

Uppdateringar

  • Vi har tagit första steget - För ett bättre Piteå! ✨ Idag samlades vi på Acusticum för att prata om det som är allra viktigast, hur våra unga i Piteå mår och vad vi tillsammans kan göra för att skapa en bättre framtid för unga. Tillsammans med ungdomar, forskare, civilsamhälle, näringsliv, politiker och med support från några av Sveriges mest engagerade röster för ungas välmående: Klas Bergling grundare av Tim Bergling Foundation, Ulla-Karin Nyberg, psykiater och forskare inom suicidprevention och Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset lyfte vi frågan om psykisk ohälsa och vikten av meningsfull fritid och trygga mötesplatser. Det här var inte bara ett samtal. Det var ett startskott. En påminnelse om att det krävs mod, samverkan och handling för att bygga ett samhälle där unga känner hopp, tillhörighet och mening. Stort tack till alla som var där och till alla er som vill vara med framåt. Vill du engagera dig? Hör av dig. För det här gör vi tillsammans. För ett bättre Piteå.

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
      +7
  • Förra veckan åkte vi på Skogsnäringens Innovationsråd till Umeå för ett samverkansmöte med Bioekonomi i norr (BioFuel Region), RISE, SLU och Skogstekniska klustret. Vi diskuterade fortsatta samarbeten inom ett hållbart skogsbruk och bioekonomi. En av de viktigaste punkterna var diskussionen om hur man kan öka förädlingsvärdet av skogsprodukter, minska utsläppen av koldioxid och se hela skogsnäringen kopplat till ett hållbart samhällsbygge. På mötet deltog BioFuel Region: Barbro Kalla, Magnus Matisons och Ida Norberg. SLU: Dimitris Athanassiadis. RISE: Agnes Forsberg och Johan Börjesson. Skogstekniska klustret Linda Nyström. Från oss på Piteå Science Park deltog Ulf Westerberg och Johanna Fond, som båda är med och driver Skogsnäringens Innovationsråd tillsammans med Henrik Bucht. Det konstaterades att styrmedel är vad som krävs för att få igång en drivmedelsproduktion i norr, eftersom det i dagsläget är för kostsamt att ta fram olika typer av drivmedel. Det behöver kosta mer att använda det fossila, för att en utökning av biodrivmedelsproduktion ska vara intressant igen.  Trots detta, finns det goda möjligheter att söka pengar för att utveckla skogsbränsleteknik och det finns även ett behov av att samarbeta mellan olika aktörer i värdekedjan. Det här poängterar vikten av vårt arbete inom Skogsnäringens Innovationsråd, ett arbete som ska belysa hela värdekedjans viktiga roll i ett hållbart samhällsbygge - socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Mötesdeltagarna ansåg att skogsnäringen tyvärr inte lyfts fram ur ett hållbart samhällsperspektiv. Man tittar allt för ofta enskilt på de olika delarna och har sällan det övergripande helhetsperspektivet, där alla värden inom skogsnäringen viktas. Johan Börjesson, gruppchef för innovationssystem på RISE, ser ett värde för samverkan inom innovationsprojekt, styrmedel, strategier, affärsmodeller och då framför allt kopplat till råvarorna och restströmmarna. Att lätt få tillgång till råvaran är elementärt, eftersom det är avgörande för att få nya innovationer att bli ekonomiskt hållbara och lönsamma. När man jobbar med de här delarna så behöver man ett helhetsperspektiv. Skogsnäringen är starkt ifrågasatt från skogen fram till industri, men från industri till marknad finns inte samma ifrågasättande. Linda Nyström, VD på Skogstekniska klustret, belyste problemen och utmaningarna som finns inom skogsnäringen idag. Hur kan vi göra skogsbruket mer hållbart och effektivt genom ny teknik? Skogstekniska klustret undersöker autonoma maskiner. Detta hör delvis samman med svårigheten att rekrytera, som i sin tur hör ihop med det bristande intresset för skogsnäringen överlag. Det här återspeglar sig även på akademin. Träteknik i Skellefteå monteras ner, grundkunskaper försvinner och tyvärr är det väl tyst om detta i skogsverige idag. Vi behöver hjälpas åt att kommunicera ut attraktionskraften i norra Sverige för bevarande- och nyetableringar av akademin, eftersom forskningsinstitut, råvara och industri finns här!

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
      +5
  • ✨Piteå kraftsamlar för ungas välmående!✨ Den 14 april går startskottet för initiativet ”För ett bättre Piteå”. En kraftfull satsning på Piteås unga som lyfter frågan hur vi tillsammans kan skapa en helt ny mötesplats för och med unga på Acusticumområdet. Då kommer några av Sveriges mest engagerade röster i frågan om ungas välmående till Piteå. Medverkar gör Klas Bergling Aviciis pappa och grundare av Tim Bergling Foundation, Ullakarin Nyberg, en av Sveriges främsta forskare och psykiater inom suicidprevention och Johan Oljeqvist, vd Fryshuset för att dela kunskap och erfarenheter om hur vi kan bidra till ett samhälle där unga mår bättre. Eftermiddagen avslutas med världspremiär av Level of Sound, där Aviciis musik möter Orgel Acusticum, elektroniska beats, sång och dans. Dagen har producerats tillsammans med unga från skolor och organisationer i Piteå som även finns med på scenen. Måndag 14 april, klockan 15-18 Stora salen, Studio Acusticum Anmäl dig här: https://lnkd.in/eD3j_4h5 Ett samarbete mellan Piteå Science Park, Piteå Näringsfastigheter AB och Piteå kommun. Läs hela nyheten:

  • ✨NU gör vi Piteå till Sveriges bästa plats att bo på för och med unga!✨ Den 14 april förvandlas Studio Acusticum till en plats du inte vill missa. Vi kickstartar För ett bättre Piteå – för att lyfta hur vi tillsammans kan skapa en helt ny mötesplats för unga på Acusticum. Vi inspireras av: ✨Johan Oljeqvist – vd på Fryshuset berättar om deras resa och arbete för unga. ✨Klas Bergling – Aviciis pappa och grundare av Tim Bergling Foundation är en eldsjäl för ungas välmående och vi är stolta att han vill stötta vårt arbete genom sitt deltagande. ✨Ullakarin Nyberg – en av Sveriges främsta psykiater och forskare inom suicidprevention delar kunskap och erfarenheter om hur vi kan bidra till ett samhälle där unga mår bättre. Eftermiddagen avslutas med: ✨Levels of Sound – En unik konsert där Aviciis musik möter Orgel Acusticum, elektroniska beats, sång och dans. Helena Holmlund, orgel, Anders Edström, sång och Hans Lennart Joncell, elektronik och dans av Studio Dansa och Christinaskolans dansprofil. 🗓️ När: Måndag 14 april, kl. 15–18 📍 Var: Stora salen, Studio Acusticum 📩 Anmäl dig här (begränsat antal platser, först till kvarn): https://lnkd.in/eD3j_4h5 Varmt välkommen!

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • Snart dags för Kulturfrukost i Boden med det högaktuella temat ”Kulturjournalistik i samhällsomvandlingen”. Missa inte!

    Visa organisationssidan för North Creative Nodes

    308 följare

    Nu presenterar vi den första gästen inför Kulturfrukost i Boden! Onsdag 30 april Försvarsmuseum Boden Tema: Kulturjournalistik i samhällsomvandlingen ☕️ Roger Norén, Konserthuschef Studio Acusticium ✨ Vad är den regionala kulturjournalistikens viktigaste roll - utifrån ditt perspektiv? En oberoende och engagerad kulturbevakning är en förutsättning för ett levande kulturklimat. Men kultur handlar inte bara om konserter och evenemang. Kulturen är en del av oss, en del av det samtal som vi i vårt samhälle för med varandra. När media satsar på kulturbevakning skapas nya synsätt och sätter vårt lokala kulturliv i perspektiv och berikar det samhälleliga samtalet. Vill du delta på plats? 💥 Anmäl dig här: https://lnkd.in/dgZevKa2 🎥 Projektet North Creative Nodes medfinansieras av Europeiska unionen - Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Utveckla Norrbotten - en del av Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Luleå kommun, Piteå kommun och Bodens kommun. Projektägare: Piteå Science Park Projektpartners: Boden Business Park och Luleå kommun Frukostpartner: Försvarsmuseum Boden Boden Bild: Sara Lundberg

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • ✨Världspremiär! Upplev Aviciis musik på Orgel Acusticum!✨ Den 14 april förvandlas Studio Acusticum till en plats du inte vill missa. Vi kickstartar För ett bättre Piteå – för att lyfta hur vi tillsammans kan skapa en helt ny mötesplats för unga på Acusticum. Vi inspireras av: ✨Johan Oljeqvist – vd på Fryshuset berättar om deras resa och arbete för unga. ✨Klas Bergling – Aviciis pappa och grundare av Tim Bergling Foundation är en eldsjäl för ungas välmående och vi är stolta att han vill stötta vårt arbete genom sitt deltagande. ✨Ullakarin Nyberg – en av Sveriges främsta psykiatriker och forskare inom suicidprevention delar kunskap och erfarenheter om hur vi kan bidra till ett samhälle där unga mår bättre. Eftermiddagen avslutas med: ✨Levels of Sound – En unik konsert där Aviciis musik möter Orgel Acusticum, elektroniska beats, sång och dans. Helena Holmlund, orgel, Anders Edström, sång och Hans Lennart Joncell, elektronik och dans av Studio Dansa och Christinaskolans dansprofil. 🗓️ När: Måndag 14 april, kl. 15–18 📍 Var: Stora salen, Studio Acusticum 📩 Anmäl dig här (begränsat antal platser, först till kvarn): https://lnkd.in/eD3j_4h5 Varmt välkommen!

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • ✨Ny rapport: Kreativa branscher omsätter 650 miljarder!✨ Sveriges kulturella och kreativa branscher omsätter 650 miljarder kronor och sysselsätter 250 000 personer. Det visar en ny rapport framtagen av Kreativ Sektor på uppdrag av regeringen. Det är första gången som branschernas ekonomiska effekter kartlagts i större skala. Läs vår projektledare Fredrika Johansson tankar om den nya rapporten. 👇

    Visa organisationssidan för North Creative Nodes

    308 följare

    ✨Ny rapport: Kreativa branscher omsätter 650 miljarder✨ Sveriges kulturella och kreativa branscher omsätter 650 miljarder kronor och sysselsätter 250 000 personer. Det visar en ny rapport framtagen av Kreativ Sektor på uppdrag av regeringen. Det är första gången som branschernas ekonomiska effekter kartlagts i större skala. Fredrika Johansson, projektledare för North Creative Nodes vid Piteå Science Park, menar att rapporten är viktig för att tydliggöra det ekonomiska värdet av den kulturella och kreativa branschen. – Kulturens värde är förstås mycket större än vad som kan mätas, det handlar om vad som händer inom en människa som upplever kultur. Men det är samtidigt viktigt att kunna visa hur branscherna bidrar till sysselsättning och näringslivets utveckling i hela landet, säger hon. Läs hela artikeln här 👇 Rapporten är utgiven av Kreativ Sektor, producerad av Dataspelsbranschen / Swedish Games Industry. Foto: Josefin Wiklund På bilden från vänster: Fredrika Johansson Katja Härkönen Hanna Isaksson Fredrik Johansson Johannes Sundelin

  • Måndagen den 14 april förvandlas Studio Acusticum till en plats du inte vill missa. Vi kickstartar För ett bättre Piteå – för att lyfta hur vi tillsammans kan skapa en helt ny mötesplats för unga på Acusticum. Vi inspireras av: ✨Johan Oljeqvist – vd på Fryshuset berättar om deras resa och arbete för unga. ✨Klas Bergling – Aviciis pappa och grundare av Tim Bergling Foundation är en eldsjäl för ungas välmående och vi är stolta att han vill stötta vårt arbete genom sitt deltagande. ✨Ullakarin Nyberg – en av Sveriges främsta psykiatriker och forskare inom suicidprevention delar kunskap och erfarenheter om hur vi kan bidra till ett samhälle där unga mår bättre. Eftermiddagen avslutas med: ✨Världspremiär! Levels of Sound – Aviciis musik möter Orgel Acusticum, elektroniska beats, sång och dans. Helena Holmlund, orgel, Anders Edström, sång och Hans Lennart Joncell, elektronik och dans av Studio Dansa och Christinaskolans dansprofil. 🗓️ När: Måndag 14 april, kl. 15–18 📍 Var: Stora salen, Studio Acusticum 📩 Anmäl dig här (begränsat antal platser, först till kvarn): https://lnkd.in/eD3j_4h5 Varmt välkommen! För ett bättre Piteå är ett samarbete mellan Piteå Science, Piteå Näringsfastigheter AB och Piteå kommun.

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • ✨Cleantech Meetup i Örnsköldsvik: Samverkan kring testbäddar och finansiering för grön omställning!✨ På veckans Cleantech Meetup i Örnsköldsvik, arrangerat av North Sweden Cleantech, samlades små och medelstora företag, finansiärer och stödsystem för att prata om en avgörande pusselbit i klimatomställningen: testbäddar och finansiering. Med på plats från vår del av landet var David Engberg som berättade om de möjligheter som finns vid RISE Research Institutes of Sweden i Öjebyn och deras testbädd för hållbara kompositer, där företag kan testa idéer och produkter kopplade till kompositmaterial som gör skillnad för både klimat och miljö. Testmiljöerna från RISE Research Institutes of Sweden Piteå, RISE Research Institutes of Sweden Örnsköldsvik och BTC visade hur samverkan skapar verklig utveckling, något som företag som EnducePulpEye AB och BIGakwa bekräftade genom sina inspirerande exempel. Under eftermiddagen lyftes också frågor om: ✅ Hur vi kan öka innovationstakten trots regulatoriska hinder. ✅ Hur olika finansiärer som EnergimyndighetenSwedish Mining InnovationAlmi och Region Västernorrland kan stötta innovationsresor. ✅Hur företag kan ta nästa steg genom t.ex. innovationscheckar (tack BizMaker för insikterna!). Vi på Piteå Science Park ser med glädje hur möten som detta bygger broar mellan idé och verklighet och mellan människor som vågar tänka nytt tillsammans. 🤝 Stort tack till: David Engberg RISE Research Institutes of Sweden SWE-CIC North Sweden Cleantech Piteå kommun PiteEnergi och alla andra som var med och bidrog till en eftermiddag som verkligen gav energi! Cleantech Meetup arrangeras av North Sweden Cleantech genom projektet Innovationskraft för grön omställning som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region VästerbottenPiteå kommunSkellefteå kommunUmeå kommun, Örnsköldsviks kommun, RISE Research Institutes of Sweden, Arctic Business, BizMakerUminova Innovation, Skellefteå Science City, PiteEnergi, Övik Energi AB, Skellefteå Kraft AB, Umeå Energi AB, UMEÅ KOMMUNFÖRETAG AB och Vakin (Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB).

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • ✨ Kulturbranschen är nyckeln till en attraktiv region, men vem tar ansvar för kompetensförsörjningen? ✨ Forskare, opinionsbildare, politiker och företagare är överens om kulturens betydelse för samhällsutvecklingen. Kultur gör en plats attraktiv att bo på och besöka, skapar mening och möjliggör möten mellan människor. Med andra ord är kulturen en central del av ett hållbart samhällsbygge. Men en avgörande pusselbit saknas, en långsiktig strategi för kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom kulturbranschen. Utan en sådan riskerar vi att tappa viktig kompetens, vilket kan få stora konsekvenser. Frågan är: Vem har ansvaret? Efter Creative Talk som arrangerades tillsammans med KULTURAKADEMIN lyfter vår projektledare Fredrika Johansson den glödheta frågan om vem som tar ansvar för kulturbranschens kompetensförsörjning? Läs debattartikeln här 👇

Liknande sidor