HR Update #18: Soft consacrat vs program personalizat - tu ce fel de software HR folosești?
Tu ce fel de software HR folosești?
Cred că ești de acord cu noi când spunem că alegerea unui software HR nu este deloc una simplă.
Tocmai de aceea, subiectul acestuei ediții de newsletter se concentrează pe compararea celor două situații de mai sus, plecând de la întrebarea: Tu ce alegi? (software consacrat vs "îmi face cineva un progrămel")
Să-ncepem! 😊
''Informed decision-making comes from a long tradition of guessing and then blaming others for inadequate results." Scott Adams
O soluție software de management personal este dezvoltată de-a lungul multor ani, fiind utilizată de o serie de clienți, din diferite industrii și testată pe o varietate de nevoi. Este o soluție stabilă care vine, totuși, la pachet cu câteva dezavantaje:
Dacă este, însă, tipul de soluție potrivit pentru compania ta, avantajele cu care vine ți se vor părea semnificativ mai importante:
Încă de la început te poți gândi că a dezvolta un program de la zero poate fi exact ce ai nevoie pentru că este croit pe cerințele tale și poate, evident, să îți aducă beneficii precum:
Aspecte ascunse în cazul unui program dezvoltat de la zero
Deși la o primă vedere totul poate părea simplu, rapid și ieftin, în spatele unei astfel de dezvoltări pot exista o serie de dezavantaje.
De aceea, este important să ai răspunsuri pentru întrebări de tipul: Ce se va întâmpla cu acest mic program de-a lungul timpului? Ce va face dezvoltatorul mai departe cu el? Îl va transforma într-un produs de business, îl va dezvolta mai departe și pentru alții?
DACĂ DA, e important să te asiguri că nu îl va vinde concurenței tale (caz nu tocmai neobișnuit, din nefericire). Iar, dacă se întâmplă acest lucru, ar fi bine să fii conștient că vei pierde beneficiile legate de disponibilitatea dezvoltatorului softului (care va fi ocupat și cu alt client și s-ar putea să nu îți mai ofere prioritate atunci când ai nevoie de noi funcționalități).
DACĂ NU (dacă rămâi singurul utilizator al softului), vei fi un "prizonier" al politicii lui de a continua întreținerea soluției. În zona HR/ERP vorbim de suport continuu pentru a implementa modificări legislative sau pentru a oferi asistență în momentele critice. Toate acestea vor fi strâns legate de disponibilitatea "celui care cunoaște ce s-a făcut acolo", care te poate ajuta într-un timp scurt, însă doar atunci când nu e ocupat cu alți clienți.
Vrei să vezi cum funcționează soluția True HR? Programează un DEMO cu echipa noastră de consultanță!
Pe termen lung, organizația ta va evolua și va avea noi cerințe de business, așa că posibilitatea de a le implementa în soluția dezvoltată la comandă este foarte importantă.
EXEMPLU: După 3 ani de la implementarea programului, dorești să implementezi și un modul pentru evaluarea personalului. Pentru dezvoltarea acestei funcții, va trebui să treci printr-un proces amplu.
În primul rând, trebuie să descrii exact ceea ce ai nevoie (fluxul, formulele, interfețele, rapoartele), aspecte pe care programatorul le va analiza, iar, mai apoi, va reveni cu o estimare de preț și una de timp. Noua funcționalitate se va implementa, în cel mai fericit caz, la 12 luni de când ți-a venit ideea de a avea o astfel de soluție.
Continuăm tot cu exemplul de mai sus. Dacă ai beneficia de un software consacrat, există șanse mari ca acesta să includă deja modulul de evaluarea a performanței care să aibă fluxuri, formule, interfețe și rapoarte gata definite și care, eventual, trebuie doar configurate pe baza nevoilor tale. Astfel, este posibil ca în 3 luni să ai la dispoziție soluția implementată și să începi utilizarea ei în cadrul companiei.
De asemenea, mai ai un avantaj: s-ar putea să înveți tu cum să realizezi procesul din experiența înglobată deja în software-ul consacrat. În schimb, un program dezvoltat la solicitarea ta, va fi tot timpul în urma nevoilor tale.
Vrei să afli mai multe lucruri pe acest subiect? Descoperă informațiie de care ai nevoie și în articolele noastre de blog. Iată căteva recomandări:
Îți mulțumim că ne-ai citit până la final. Apreciem fiecare comentariu, apreciere, distribuire și mai ales feedback!
Pe curând,