Dialogul inovării
Cea mai mare provocare în business nu a fost să conving echipele de leadership să pornească inițiative de inovare. Din curiozitate, constrânși de mediul de business, sau ca urmare a unei conștientizări cu privire la oportunități noi, echipele de leadership își dau veto-ul pentru proiecte de inovare mai ușor decât am crede.
Problemele încep să apară după luna de miere. Atunci când echipele încep să lucreze și să vină cu rezultate diferite de ceea ce este familiar business-ului curent. Răspunsuri precum ”încă nu știm ... nu s-a validat ... rezultatul este un prototip” nu reprezintă progres în perspectiva unor oameni care sunt obișnuiți să planifice și să vadă cum apar rezultate care se traduc în bani, profit, clienți.
Un conflict aparent
În acest punct începe să mocnească conflictul. Echipele de leadership nu înțeleg la ce lucrează echipele de inovare și care este beneficiul investiției în astfel de inițiative, iar pentru echipele de inovare este greu, uneori imposibil, să își educe stakeholderii cu privire la ceea ce fac zi de zi.
Ce aș vrea să reținem este că leadership-ul nu este în război cu echipa de inovare și nici nu are o intenție rău voitoare de a opri inițiativele lor. Este o neînțelegere, o ciocnire de gândire între două lumi: o lume a execuției și una a descoperirii.
Organizațiile de succes fac bani, își plătesc angajații, și țin lumina la birou aprinsă, pentru că execută foarte bine un business pe care îl cunosc. Nu este corect să spunem că ceea ce ei fac nu este bine sau de viitor. O execuție foarte bună a unui model de business va fi întotdeauna necesară.
Noutatea
Ceea ce nu internalizează însă multe din aceste organizații este pericolul asupra business-ului, care apare atunci când se concentrează doar pe execuție. Așa cum au învățat și perfecționat în timp mecanismul de execuție, în același fel trebuie să adauge o nouă dimensiune business-ului, cea de căutare continuă de oportunități noi. Oportunități care nu sunt în viitorul apropiat, dar în cel îndepărtat.
Iar această căutare vine cu abilități noi care trebuie învățate.
Astfel, problema noastră se reduce la deschiderea echipelor de leadership de a învăța un mod nou de gândire și execuție, și de a-l populariza în organizație. O dată ce echipele de leadership și echipele de inovare încep să privească viitorul cu aceiași ochi, încep să și colaboreze.
Știm deja ca viitorul la care se raportează generația noastră este extrem de impredictibil. Echipele de inovare caută să descifreze această impredictibilitate și să aducă dovezi care să valideze anumite direcții de progres. Modul de lucru, de decizie, de gândire sau de măsurare a succesului caracteristic echipelor de inovare este diferit de cel al echipelor care iau decizii pentru astăzi, pentru business-ul curent.
Capcana
Este tentant să considerăm echipele de inovare ca fiind o altă echipă de dezvoltare de produse, parteneriate sau CX, și să le măsurăm performanța cu metrici care ne sunt familiari. Însă ele nu sunt. Echipa de inovare este cea care caută oportunități noi de creștere și dezvoltare a business-ului. A căuta este diferit de a executa. Scopul este diferit. Totodată ”a căuta” nu este ceva lăsat la voia întâmplării ci trebuie evaluat și măsurat. Dar avem nevoie de instrumente noi și metrici diferiți.
Soluția
Am condus echipe și proiecte de inovare, așa că tot ceea ce am scris mai sus am și experimentat, din interior. Apoi am pășit în afara organizației și am început să susțin alte echipe și alte organizații care își doresc să își crească capacitatea de inovare. Fac asta din rolul de consultant.
Deși fiecare organizație este unică, sunt 5 dimensiuni pe care le aduc în aproape toate intervențiile de consultanță pentru a susține construirea alinierii între echipele de leadership și echipele de inovare:
Învățare - Effectuation / Effectual thinking
Viziune - Innovation Ambition Matrix
Aliniere - Scoping Canvas
Colaborare - Innovation Accounting
Progres - Investment Readiness Level
Dacă vrei să afli mai multe despre metodele de construire a unui dialog constructiv între echipele de leadership și echipele de inovare, îmi poți scrie direct pe Linkedin.
Alexandra
Project Specialist/VAS Partnerships Manager
1aniPoate ar mai trebui inca un metric: Raportare. Probabil ca acesta este in legatura cu cel de Aliniere. Din punct de vedere al celor care inoveaza, un proiect poate avea status "in progress", in timp ce pentru business status poate fi "delayed". Asta pentru ca unii masoara: creativitatea, volumul de munca, implementarea, rata de eroare si reproiectarea, etc, in timp ce business-ul e interesat doar de timp si de bani.
Growth-Focused Sales & Digital Transformation Leader with a Strong Record of Success in Telecom | Transitioning to HealthTech | Aiming to Align Technology Solutions with Healthcare Policy Needs & Patient Impact
1aniExcelent articol!