Trenger flere læreplasser
Foto: Trine Sirnes/Østfold fylkeskommune

Trenger flere læreplasser

Av 1127 Østfold-elever har over 925 fått læreplass i første runde. Det er bedre tall enn til samme tid i fjor, men jobben er ikke ferdig. For de resterende 200 yrkesfagelevene jobber fylkeskommunen nå målrettet videre for å finne bedrifter som ønsker å utvikle en kommende fagarbeider.

— Vi har flere elever med avtale om læreplass i år enn vi hadde i fjor på denne tiden. Det er veldig bra. Nå jobber vi med tiltak som skal sørge for at så mange som mulig kommer seg ut i lære og får startet på opplæring i bedrift. Blant annet arrangerer vi et fire ukers læreplasskurs, sier Hanne Lorentzen, seksjonsleder fag og yrkesopplæring i Østfold. 

Kursdeltakere får ofte læreplass

Fagopplæringen i Østfold fylkeskommune har oversikt over ledige læreplasser i fylket, og de som ikke har landet en læreplass ennå har fått tilbud om et fire ukers læreplasskurs. Kurset, som skal hjelpe søkerne til å få seg en læreplass, arrangeres i Moss, Fredrikstad og Sarpsborg. I tillegg er en digital versjon tilgjengelig. Rådgiver og læreplassjeger i Østfold fylkeskommune, Hans-Einar Rustøy Hansen, kan fortelle at de 100 deltakerne som startet på kurset forrige tirsdag får oppfølging på mange områder.

— Læreplasskurset har erfaringsmessig gitt mange av deltakerne en etterlengtet læreplass og gir god hjelp med det praktiske, som intervjutrening, ringe direkte til bedrifter, skrive søknad, CV og lignende. Spesielt vil de som ikke har gjort mye selv i forkant få stort utbytte av dette kurset, sier Rustøy Hansen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kursdeltakere rundt et konferansebord
Deltakerne på læreplasskurset i Sarpsborg får god veiledning og hjelp. Foto: Atle Jensen/Podium

Lærlinger er et konkurransefortrinn for bedriften

Med sin egen interne opplæringsavdeling, kalt «Installatørenskolen», har den selvstendige opplæringsbedriften Installatøren Gruppen AS lang erfaring i å følge opp kommende fagarbeidere gjennom læretiden. 

I år har de tatt inn 20 elektrikerlærlinger, fordelt på avdelingene i Fredrikstad og Oslo. Leder for opplæringsavdelingen i Installatøren Gruppen, Per Tore Solberg, sier de har som mål å skape de beste lærlingene og å være den mest attraktive lærebedriften å jobbe i. Han er klar på at lærlingene beriker bedriften på flere måter. 

— Å ha lærlinger i bedriften har mange fordeler for oss. Vi kan gjennom læretiden være med på å forme medarbeidere til spesifikke områder vi ser vi trenger. Vi får inn nye tanker og tilnærminger til oppgaver, samt at det å ha lærlinger i bedriften ofte er et konkurransefortrinn ved offentlige anbud, forteller Per Tore Solberg. 

Er det plass til en til?

Målet er at alle som ønsker læreplass, skal få tilbud. Nesten 4 av 5 har inngått læreplassavtale med en bedrift, og dermed ligger man tallmessig bedre an i løypa enn til samme tid i fjor. Behovet for læreplasser er størst innen teknologi- og industrifag, bygg- og anleggsteknikk, samt elektro- og datateknologi. Dette er også fagene med flest søkere, noe som gjør at det kreves mange læreplasser. 

Camilla Aas, leder i hovedutvalg for opplæring og næring, oppfordrer bedrifter som vurderer og har muligheten til å ta inn en lærling til å ta et steg frem. 

— Vi har nå en rekke kommende fagarbeidere som står uten læreplass. Jeg vil utfordre både mindre og større bedrifter til å ta en runde med seg selv – har vi plass til en til? Det å ta inn en lærling er en unik mulighet til å forme en dyktige ansatte, og du og dine kolleger lærer kanskje noe på veien selv, sier Aas. 

— Vi er alltid klare til å ta en prat om lærlinger og mulighetene, så hvis du som bedriftseier lurer på noe, ta kontakt med en av oss læreplassjegere i Østfold, oppfordrer Hans-Einar Rustøy Hansen, en av tre jegere på jaktlaget i Østfold fylkeskommune.  


Slik går du frem for å få deg lærling

  • Søk om godkjenning som lærebedrift
  • Avtal gjerne med den videregående skolen som utdanner søkere til bedriftens lærefag om å ha eleven utplassert hos dere i YFF (yrkesfaglig fordypning)
  • Når bedriften er godkjent får du tilgang til søkerne til lærefaget
  • Les mer om det å ta inn en lærling



Logg på hvis du vil se eller legge til en kommentar

Flere artikler av Østfold fylkeskommune