Plastløftet og festede korker
Vårt plastløfte innebærer å bruke mindre plast, mer resirkulert plast og sikre at alle plastflasker samles inn igjen. Det er en forpliktelse Ringnes tar på største alvor.
2023 var året da Ringnes nådde målet om at alle plastflaskene skulle bestå av 80 prosent resirkulert plast (rPET).
- Dette tiltaket gjør at vi reduserer bruken av ny plast med mer enn 5500 tonn årlig. Flaskene med 80 prosent resirkulert plast har også omtrent 20 prosent lavere klimaavtrykk enn en tilsvarende flaske laget av ny plast, sier Ringnes´ emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen .
80 BEDRE ENN 100
Men hvorfor benyttes ikke bare resirkulert plast?
- Vi var først ute i Norge da vi i 2019 lanserte Imsdal-flasker lagd på 100 prosent resirkulert materiale, men endret kurs i 2021 etter råd fra Infinitum AS .
Panteselskapets faglige utredninger viste at dersom resirkulert plast blir for høy, så tåler ikke flasken like mange gjenvinningsrunder og må derfor fortere destrueres.
- Med dagens teknologi er derfor den mest optimale og mest bærekraftige sammensetningen 80 prosent resirkulert plast og 20 prosent ny, deler Sølvy. Hun presiserer at det ikke har vært noen kvalitetsutfordringer med flaskene etter overgangen.
STARTET OVERGANGEN TIL FESTEDE KORKER
I tillegg til å få alle plastflasker over på optimal miks, har Ringnes i sitt plastløfte et mål om å redusere bruken av ny engangsplast som ikke er erstattet av annet materiale med 1000 tonn. Status ved utgangen av 2023 er at 580 tonn er fjernet siden 2019.
- I 2023 gikk vi, som følge av nye EU-krav, over til korker som er festet til flasken. Dette grepet alene, gjorde at vi sparte 14.5 tonn plast, opplyser Sølvy.
For å være sikre på å komme i mål før fristen 3. juli 2024, startet Ringnes innfasingen av festede korker allerede i september 2023.
DE NYE KORKENE ENGASJERER
EU har ikke åpnet for unntak fra kravet i markeder hvor flasker og korker ikke er en vesentlig kilde til forsøpling, slik tilfellet er i Norge.
- I Norge pantes ni av ti flasker, og hele 98 prosent av flaskene leveres tilbake med korken på, deler kommunikasjonsdirektør i Ringnes, Johanna Ellefsen Rostad .
Ringnes har registrert at det er delte meninger om de nye korkene blant folk flest. Samtidig tas avgjørelsen i tråd med Ringnes sitt ESG arbeid med mål om en mer bærekraftig fremtid og drift.
- Vi anerkjenner reaksjonene der ute. Samtidig har vi ikke noe valg. Vi er forpliktet til å møte de nye EU-kravene, som kommer som en reaksjonen på den økende forsøplingen fra emballasje. Så håper vi og tror at folk flest vil venne seg til de nye korkene, sier Johanna.
Festede korker har kommet for å bli.
FORPLIKTET OSS
Plastløftet var et initiativ fra Grønt Punkt Norge AS for å motivere norsk næringsliv til å jobbe målrettet for å nå EUs mål for gjenvinning. Dette er en integrert del av bærekraftsstrategien til Ringnes og vi fortsetter jobben mot en mer bærekraftig fremtid.
Les mer om hvordan Ringnes jobber med ESG på nettsiden vår.