Met de fiets blijkt alles veel dichterbij
Enkele jaren geleden kreeg Leen Depauw van haar werkgever geen bedrijfswagen meer, maar wel een elektrische bedrijfsfiets. Daardoor ging ze helemaal anders kijken naar haar eigen mobiliteit. Vandaag studeert Leen verpleegkunde, en rijdt ze overal naartoe met haar eigen e-fiets.
Bedrijfsfiets in plaats van een wagen
“Vroeger hadden we twee auto’s” vertelt Leen. “Mijn man had een bedrijfswagen. Ik moest voor mijn werk ook op veel verschillende plekken zijn, dus ik had een klein, eigen autootje.”
“Toen ik bij een nieuwe werkgever solliciteerde, was mij in eerste instantie een bedrijfswagen beloofd. Maar uiteindelijk bleek die auto er toch niet in te zitten. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik dan misschien een bedrijfsfiets kon krijgen? Dat had nog nooit iemand gevraagd. Maar mijn werkgever vond het meteen goed.”
“Voor mijn werk moest ik zo’n 10 km rijden richting de Boomsesteenweg, dus ik wilde graag een elektrische fiets. En uiteindelijk was ik erg blij met die bedrijfsfiets, want langs de Boomsesteenweg sta je toch vaak in de file.”
Alles met de fiets én toch sneller
“Sindsdien is mijn verplaatsingsgedrag helemaal veranderd en doe ik alles met de fiets. Toen ik van job veranderde, moest ik jammer genoeg mijn fiets teruggeven. Ik heb dan meteen een eigen fiets gekocht.”
“Mijn man grapte: “Jij bent nog geen 3, en te jong om elektrisch te rijden.” Ik kocht daarom eerst nog een gewone stadsfiets. Maar toen ben ik aan mijn studie Verpleegkunde begonnen. Vandaag moet ik iedere dag op een andere plek zijn voor mijn stages en lessen. Ons zoontje, nu 4 jaar, gaat naar school en dat is verder weg dan de crèche. Op de duur begon dat fietsen toch op mij te wegen. Ik heb dan opnieuw een elektrische fiets gekocht.”
“Mijn man wilde er eerst nog niet aan toegeven. Maar ondertussen rijdt ook hij rond met een elektrische longtail, zo’n grote fiets met veel plaats achterop. Nu rijden wij dus allebei elektrisch. Onze auto gebruiken we nog maar zelden. Alleen voor grote boodschappen of om naar mijn ouders te rijden, die in Oost-Vlaanderen wonen.”
“We hebben ook al lang geen twee auto’s meer. Nadat ik mijn bedrijfsfiets moest teruggeven, zijn we nagegaan hoe vaak we echt allebei een auto nodig hebben. En wat bleek: in drie maanden tijd was dat maar twee keer nodig. En zelfs dan waren er eigenlijk nog alternatieven. Dus mijn auto hebben we toen verkocht.”
Een kwestie van gewoonte
“Die bedrijfsfiets heeft me echt geholpen om de switch te maken. Fietsen blijkt vooral een kwestie van gewoonte. Heel wat mensen nemen voor alles automatisch de auto, omdat ze denken dat een bepaalde afstand (te) ver is. Maar toen ik begon te fietsen, merkte ik hoe dichtbij alles eigenlijk is.”
“Nu wonen wij in Berchem, binnen de Singel, maar binnenkort verhuizen we naar Ekeren. Ik vond een leuke stageplek in de stad en eerst dacht ik dat dat te ver was. Maar uiteindelijk blijkt het maar een halfuur fietsen. Ik ben er sneller met de fiets dan met de trein, laat staan met de auto. Ik ben eigenlijk overal sneller.”
Voor alles een oplossing
“We hebben natuurlijk nog de bedrijfswagen van mijn man voor bijvoorbeeld grote boodschappen. Maar ook met fietszakken kom je een heel eind. De longtail fiets is dan weer heel handig om kinderen mee te nemen. Als het nodig is, kunnen we zelfs een vriendje van ons zoontje meenemen, en nog wat extra bagage.”
“In het begin vloek je wel eens op de regen. Maar uiteindelijk regent het maar zelden echt op het moment dat jij je moet verplaatsen. Ik heb ondertussen ook een goede regenbroek en dikke wanten, en dat scheelt. Als het koud is, zet ik mijn fiets niet op turbo: dan moet ik harder trappen en krijg ik het sneller warm.”
“Als ik vertrek, weet ik ook altijd perfect wanneer ik aankom. Bij de wissel van de shifts is het soms moeilijk om een parkeerplek voor je auto te vinden aan het ziekenhuis. Ik heb altijd en overal gratis plek. En ik verlies geen tijd met tanken.”
Goed voor de portemonnee
“Een elektrische fiets is een investering, maar aan het eind van de rit is het een stuk goedkoper dan de auto. Ik betaal geen wegenbelasting en moet niet gaan tanken. Als je de fiets regelmatig laat onderhouden, is er zelden iets stuk. De grootste kost is wat je zelf wil uitgeven aan accessoires, zoals een regenbroek of fietszakken.”
Fietsen zit in de lift
“Ik fiets nu al een paar jaar en merk dat er steeds meer mensen voor de fiets kiezen. De fietspaden worden drukker en er staan meer mensen met de fiets aan de schoolpoort.”
“Op drukke fietspaden moet je wel extra goed uitkijken, zeker met die snelle fietsen. Ik draag daarom altijd mijn hesje én mijn helm. Hier en daar is de fietsinfrastructuur ook nog niet mee, al merk ik dat daaraan gewerkt wordt.”
“Het is een mooie evolutie dat fietsen in de lift zit. Ook voor het milieu. Ik zou het een heel foute boodschap vinden aan mijn kinderen als we alles met de auto zouden doen.”
Voor iedereen is er een fiets
“Die combinatie van flexibiliteit én zekerheid vind ik het grootste voordeel,” besluit Leen.
“Bovendien is het gewoon een leuke manier om je te verplaatsen. Ik heb geen tijd om te sporten, maar op deze manier heb ik altijd mijn beweging. Die moderne fietsen bieden ook zoveel comfort. Het is niet meer het fietsje van de bomma, he. Tegenwoordig is er echt voor iedereen een geschikte fiets.”
Zaakvoerder & Eigenaar bij Fietsen De Geus
1 mndLeen Depauw ✌️🚲🩵
Maak jouw bedrijf zo bereikbaar en gezond mogelijk, met bedrijfsfietsen 🚲🚀
1 mndMooi voorbeeld van een eerder realistisch en meer duurzamere vorm van mobiliteitsbeleid👌🚀