De echte prijs van brood
Bakkers. Net als veel andere ondernemers staan ze momenteel voor flink wat uitdagingen met hun bedrijf. Graan- en energieprijzen zijn op een historisch hoog niveau. Klanten blijven weg. En er zijn zelfs bakkers die hun deuren moeten sluiten. Te midden van al dit slechte nieuws zijn er ook bakkers die positief blijven. En die, tussen nachten wakker liggen door, vooral blijven denken in mogelijkheden. Edwin Klaasen van Broodheeren is een van hen. In deze column neemt hij je de komende weken mee in deze onvoorspelbare tijd voor ondernemers.
‘Een jaar geleden heb ik de allerbeste ovens gekocht. Ze staan tien uur per dag aan, waarvan ze acht uur bakken, en ik hoef maar 15% bij te stoken. Hartstikke zuinig. Maar als mijn gascontract begin 2023 afloopt en het is nog oorlog, moeten we misschien toch dicht. In een energielockdown? Dat zou wel totaal tegen de stroom in zijn. Het gaat heel goed met het bedrijf, er moeten mensen bij, maar tegelijkertijd ben ik bang voor de gasrekening. Net als iedereen besparen we waar we kunnen. Alle sluimer energie eruit. Scherp inkopen. Onze bus tank ik vol op woensdag en zaterdag, omdat ik dan korting krijg bij het tankstation. En we rijden onze routes zo efficiënt mogelijk. Ook al betekent dit dat sommige relaties een dag zonder brood of koeken zitten. Op alles wat we doen, maken we een efficiëntieslag. Meteen ook duurzaam, maar wel vanuit een andere noodzaak.
‘Je krijgt pas respect voor brood als je het zelf bakt.’
Natuurlijk zou ik het liefst zonnepanelen op het dak willen, duurzaam verpakkingsmateriaal, de kleinst mogelijke etiketten van biologisch papier. Maar als je met je onderneming aan het overleven bent, is alles een keuze. We hebben al een flinke prijsverhoging doorgevoerd. Wat kunnen we daar bovenop nog doorberekenen? Zeker business-to-business – wij leveren vooral aan restaurants - is duurzaamheid lastig door te berekenen, omdat het minder zichtbaar is. Verkoop je rechtstreek aan de consument, dan ziet iemand dat zijn brood in een duurzame papieren zak gaat. Daar kan je wel wat extra voor rekenen. Maar wat we vooral moeten gaan doen, is ons ambacht laten zien en voelen. De hele keten en het proces transparanter maken. Je krijgt pas echt respect voor brood als je het zelf bakt. Daarom organiseer ik broodbakcursussen en maak ik bakvideo’s die ik op Youtube zet. Mensen die weten wat er allemaal nodig is voor goed brood, of voor elk ander product dat voor jou gemaakt wordt, zijn bereid de juiste prijs daarvoor te betalen. En dat is wat wij nu nodig hebben, om het tij te keren en te kunnen blijven doen wat we doen.’
ABN AMRO reageert: Veel ondernemers hebben te maken met de uitdagingen van deze onzekere tijden. Als bank zijn we in een positie om hulp te bieden, om sociale impact te hebben. Zo helpen we klanten bij hun transitie naar duurzaamheid. Bijvoorbeeld met groene leningen of bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar we zijn er ook om te beoordelen of je extra financiële ruimte kunt krijgen en schatten daarvoor de risico's in. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Met een krediet bijvoorbeeld of een minder voor de hand liggende oplossing. Moet je een grote investering doen in een machine of andere roerende goederen, maar wil je graag een wat grotere buffer houden in deze tijden? Dan is leasen misschien wel een mogelijkheid. Blijkt dat geen oplossing, dan kijken we verder. En we hebben een actieve samenwerking met Geldfit zakelijk, waar elke ondernemer gratis terecht kan voor hulp. De onvoorspelbare tijden kan ABN AMRO niet wegnemen, maar we kunnen wel helpen met nieuwe inzichten, op soms niet voor de hand liggende zaken.” Kijk op abnamro.nl/kennisvanzaken. #kennisvanzaken
Een Broodheer, co founder | Co Founder De Gevulde Koek | Docent broodcursus.nl | Gastdocent Cas Academie | Auteur bakboek "Ik bak geweldig jij trouwens ook"
2 j#volharding