BAM werkt aan eerste fase vernieuwing busstation op Schiphol Plaza
Het busstation op Schiphol Plaza wordt de komende jaren vernieuwd. BAM is gestart met de eerste fase van de werkzaamheden in opdracht van project MKS – Multimodale Knoop Schiphol. Dit is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Haarlemmermeer, de Vervoerregio Amsterdam, NS, ProRail en Schiphol. MKS heeft als doel dat Schiphol een comfortabel en veilig knooppunt blijft voor alle reizigers, met een grotere capaciteit voor verdere groei.
Schiphol werkt aan een verbeterd trein- en busstation op de luchthaven. Door de realisatie van dit project ontstaat een veiliger busstation met meer ruimte voor reizigers. Het huidige busstation is verouderd en te klein voor de toenemende stroom reizigers. Het gaat onder meer om de aanleg van een nieuw, groot busperron met een overkapping, een aangepaste rijbaan voor taxi’s, bussen en een fietsenstalling.
Duurzaam werken
De werkzaamheden voert BAM zoveel mogelijk op een duurzame manier uit. Zo werken we onder meer met elektrische kranen, elektrische knikmopsen en elektrisch handmaterieel. Deze krachtige en stille machines helpen om de impact op het milieu te reduceren en dragen bij aan een schonere en stillere werkomgeving. Om de machines efficiënt op te laden zijn in het bouwgebied van het busstation laadpunten geplaatst.
Jeroen Sijtsma, projectdirecteur MKS Bus bij BAM: ‘Heel mooi om aan zo’n dynamisch, multimodaal knooppunt als Schiphol te werken. We bouwen, terwijl de operatie van openbaar vervoer gewoon door moet gaan en er dus passagiers rond ons bouwgebied lopen. Bij BAM zetten we vol in op duurzaam bouwen. Met elektrische machines en slimme oplossingen minimaliseren we de hinder van de OV-reizigers en de impact op het milieu, terwijl we bouwen aan een modern en toekomstbestendig busstation op Schiphol Plaza. En de reizigers hebben ook minder last van uitstoot, dankzij de inzet van elektrisch materieel.’
Wout Dingerdis, projectleider MKS Bus bij BAM Energie & Water: ‘BAM Energie & Water zorgt er voor dat de wirwar van verbindingen - we noemen het wel eens een kabel- en leidingenspaghetti - operationeel blijft in dit dynamische en drukke gebied in het hart van Schiphol. Dit maakt het werk soms erg ingewikkeld en daarmee is het een uitdagende klus. Dit vraagt om een integrale samenwerking waarbij we elkaar goed moeten weten te vinden. Voor het eerst werken we op Schiphol met drie BAM segmenten écht samen: wij nemen de ondergrondse infrastructuur voor onze rekening, BAM Infra is verantwoordelijk voor de bovengrondse infrastructuur en BAM Bouw & Techniek bouwt onder meer de nieuwe buskap.’
Nieuwe fietsenstalling
Onderdeel van de werkzaamheden is de bouw van een nieuwe fietsenstalling. De bestaande fietsenrekken zijn verwijderd en er is een tijdelijke fietsenstalling ingericht. Uiteindelijk komt er een fietsenstalling waar plek is voor ruim vijfhonderd fietsen. Zowel reizigers als medewerkers van Schiphol kunnen hun fiets hier veilig stallen.
Bouwen aan bushaltes
We werken momenteel aan het gereed maken van tijdelijke bushaltes. Deze tijdelijke bushaltes liggen achter het huidige busstation en zorgen er voor dat er genoeg ruimte is om het busstation te verbouwen en tegelijkertijd voor ongehinderde doorgang van het busverkeer tijdens de werkzaamheden. Naar verwachting zijn de tijdelijke haltes half juni klaar voor gebruik. Daarna richten we het bouwgebied in op het huidige busstation. Reizigers kunnen vanaf 2028 gebruikmaken van het nieuwe busstation.
Instructor towing departement at KLM
3 wHoop dat door de verbouwing ook die schreeuwende taxi ronselaars worden geweerd!!!!