Reform giver flere penge til mere undervisning – men vil det også øge kvaliteten på alle uddannelser?
Reformen af de erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser afsætter flere penge – blandt andet til at øge undervisningstiden og dermed kvaliteten. Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé, men det er vigtigt at forstå, at flere timer ikke altid er vejen til kvalitet for alle.
I en nyligt lanceret analyse har vi i Tænketanken DEA set på, hvordan flere timer hænger sammen med den oplevede kvalitet blandt studerende på de videregående uddannelser.
🔹 På erhvervsakademiuddannelser, professionsbacheloruddannelser med få undervisningstimer samt bachelor- og kandidatuddannelserne ser vi, at flere timer hænger sammen med højere oplevet kvalitet.
🔹 Sammenhængen er stærkest på erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser med få timer på skemaet.
Det kan skyldes, at studerende på netop disse uddannelser i udgangspunktet vurderer kvaliteten lavere – og at der derfor er flere studerende, som potentielt kan opleve en højere kvalitet, hvis der kommer flere undervisningstimer.
Men det er vigtigt at understrege, at sammenhængene generelt er små. For flere timer ser ud til kun at have begrænset betydning på de uddannelser, hvor undervisning allerede fylder meget.
Når de nye midler skal omsættes på uddannelserne, er det derfor vigtigt at huske, at kvalitet ikke kun handler om flere timer. For nogle uddannelser vil ekstra timer give god mening – for andre, vil investeringer i bedre praktik, vejledning eller undervisningsmetoder være mere effektivt.
Tidligere har vi i DEA peget på, at Danmark mangler en stærk videninfrastruktur for pædagogisk udvikling og didaktik på de videregående uddannelser. Vi kan få meget mere ud af pengene, hvis vi får et bedre grundlag for, hvad der virker og ikke virker på de videregående uddannelser. Det kan have stor betydning for at forbedre kvaliteten af de videregående uddannelser.